Отворено писмо РТРС-у

С обзиром да је Коалиција „Заједно за Српску“ протестовала на начин и манир недавног гостовања свих СНСД-ових предсједника на РТРС-у, тражећи адекватан термин и вријеме за одговор на све том приликом изречене оптужбе на рачун Коалиције, на адресу предсједника СРС РС Миланка Михајлице је стигао и одговор РТРС-а.

Поред већ познатих ставова о РТРС-у као „праведном и непристрасном“ Јавном сервису, у наведеном одговору  РТРС-а, непотписаном али овјереном од стране „Прес службе РТРС-а“, постављено је питање откуда право Коалицији „да само они буду гости у термину 30.августа 2007 (?) године“,  те читав низ других нелогичности, произвољности али и озбиљних смијурија.

Будући да овакве ствари не смију остати незабиљежене, СРС РС је одлучила да директору и главном уреднику РТРС-а  упути сљедеће

Отворено писмо

Такозвана господо,

Знали смо да ћете нам послати управо онакав одговор, препун отрцаних флоскула о вама као „јавном сервису који не подлијеже ванинституционалним притисцима“  и бла, и трућ, а све то потписано од стране „Прес службе“, будући да се чак и у „Вашој кући“ нико од одговорних није одважио да потпише небулозе које сте нам послали.

У своме допису од нас тражите да објаснимо јавности зашто би само ми „били гости у термину 30.августа 2007.године“ ???

Ова јавно написана, па још печатом „Јавног сервиса“ потврђена глупост, представља и ваше властито признање да сте потпуно ван времена и простора.

Тачније речено,показује вашу нескривену жељу да се вратите у август 2007.године, јер је очигледно да ће  ова 2010-а, као изборна година, означити крај ваше идиле са влашћу и крај једног удруженог, приватно- фамилијарног подухвата чији су циљеви копања и поткопавања било каквог објективног система информисања.

Знамо да су у таквом страху могуће грешке, али би било пожељно да се ипак мало концентришете, размислите о свему, а не да одмах и  „на прву“ испалите смијурију да сте поштењачине које не подлијежу „ванинституционалним притисцима на уређивачку политику“.

Слиједећи основне законе логике, из наведеног произилази очигледан закључак да ви подлијежете искључиво „институционалним притисцима“, чему сте и те како склони, а што сте на трагикомичан начин и потврдили емисијом која је и покренула ову преписку.

Наравно да је ваше право „ да упознате јавност са резултатима које су остварили најодговорнији представници Републике Српске у протекле 4 године“, то вам нико не спори.

Спорно је, међутим то, што се за овако конципирану и јавности најављену емисију уопште не припремате на професионалан начин. Да тако радите, онда се не би десило да, умјесто представљања својих резултата у протекле 4 године, најодговорнији функционери СНСД и РС цијело вријеме и потпуно неометано блате, сплеткаре и оговарају опозициону Коалицију и њене представнике.

Да се овако нешто десило први пут, можда бисмо вам и опростили, и можда не бисмо инсистирали на основном новинарском правилу које захтијева да се чује и друга страна. Ако ни због чега, онда због одредби Закона о заштити од клевете, које би вам, надамо се, требале бити познате као Јавном сервису.

Да је од вас немогуће очекивати коректно понашање, увјерава нас и ваш одговор, који је сјајан доказ да ваша тобожња професионалност почива на елементарној неписмености, некултури, незнању и скандалозној непристојности коју сте имали од кога преузети.

Да је супротно, онда вам се не би дешавало да ни у протекле 4 године нисте у стању да спознате да се Предсједник СРС РС не презива „Михаљица“ већ Михајлица, да Клуб посланика СДА-СДП (Рамиз Салкић) није исто што и политичке странке и њихови предсједници.

Но, све то нас и не чуди, с обзиром  да долази из заједничке, породично – редакцијске кухиње,  неморално амнестиране од примјене Закона о сукобу интереса, при чему највећу штету трпе новинари, којима се не дозвољава мијешање у властити посао.

А када би им се то дозволило, онда би јавност Републике Српске могла бити упозната и са стварним, посебно личним резултатима и билансима који су у протекле 4 године остварени као удружени интегрални подухвати на побољшању инфраструктуре, реализовани по принципу „партије“, са свим пратећим уградњама и  ниским градњама, али и ниским радњама, попут ове ваше.

Да није жалосно, било би смијешно.