Парламент РС у септембру би требало да расправља о статусу Брчког

Српска радикална странка Републике Српске сматра да би Народна скупштина РС требало да засједа у току септембра прије него што озбиљније започну разговори о утврђивању будућег статуса дистрикта Брчко – изјавио је лидер ове странке Миланко Михаљица.
Михаљица је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио да је Народна скупштина РС 1997. године усвојила Резолуцију којом је одбацила одлуку Арбитражне комисије за Брчко.
„Постоји акт Народне скупштине РС којим је Арбитражна одлука за Брчко оцијењена неприхватљивом и који никада није стављен ван снаге“ – истакао је Михајлица.
Он је рекао да је за СРС РС прихватљиво оно рјешење којим би дистрикт Брчко требало да буде саставни дио РС и то је најбоље рјешење.
„Дејтонским мировним споразумом одређено је да РС треба да има 49 одсто територије БиХ, а РС тренутно нема тај територијални проценат“ – навео је Михаљица.
Он је рекао да очекује од СДС-а у Бањалуци да подржи кандидата СРС РС Нову Грујића за градоначелника Бањалуке, који је народни посланик у Народној скупштини РС.
Он је критиковао актуелну власт у РС да „осим приватизације Телекома Српске није испунила ниједно од предизборних крупних обећања“.