Србима у Хрватској обезбједити конститутивност и аутономију

Српска радикална странка Републике Сpпске упозорава да никаква регионална стабилност на западном Балкану није могућа све док је Хрватска талац усташке идеологије.
Тринаест је година прошло од времeна када је власт Фрање Туђмана у операцији „Олуја“ завршила пројекат који је започео Павелићев режим 1941. године. У међувремену организована државна опструкција Хрватске, имовинских и свих других права прогнаних Срба, награђена је убрзаним приближавањем Хрватске Европској унији.
Од Томсонових концерата, преко сахране команданта Јасеновца Динка Шакића, до повратка пионира тероризма Звонке Бушића у Загреб, из Хрватске долазе поруке о усташтву као константном, а не повампиреном инциденту.
Такве поруке додатно обесхрабрују сваки евентулани повратак прогнаних Срба, јер лицемјерна политичка пракса Европске уније, у такозване европске вриједности, можда може да удјене и усташки фашизам под фирмом ослободилачке борбе.
СРС РС тражи од Владе Републике Српске, од српских представника у заједничким органима БиХ и Владе Републике Србије да отворено и снажно, на међународном плану, анимирају проблеме Срба протјераних из Републике Хрватске укључујући њихова  политичка права, обезбјеђење конститутивности у Уставу Републике Хрватске као и право на територијалну, културну  и политичку аутономију, са свим правима које она  подразумијева .