Власт издала српске националне интересе

Савез за промјене неће подржати било какав други референдум у Републици Српској, све док се не проведе много пута најављени референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, речено је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Потпредсједник СДС-а и члан Предсједништва СзП Вукота Говедарица оптужио је предсједника РС Милорада Додика да тргује референдумом о Суду и Тужилаштву БиХ и то веома лоше.

То је видљиво, казао је, из чињенице да је скупштинска одлука о том референдуму прошла све потребне процедуре, али до данас није објављена у „Службеном гласнику РС“ да би се одредио датум референдума и изјашњавање гласања било проведено.

У међувремену, Додик заговара други референдум, о одлуци Уставног суда БиХ о Дану РС.
-Додик сада покушава да купи додатно вријеме да би изашао из ове приче за коју нема подршку ни званичног Београда, а камоли неких других земаља, рекао је Говедарица.

И предсједник НДП-а и члан Предсједништва СзП Драган Чавић је рекао да тај референдум неће допринијети укидању Суда и Тужилаштва БиХ и да стога опозиција није ни подржала скупштинску одлуку о том референдуму.

-Не подржавамо бесмисленост, рекао је Чавић и истакао да не може само Додик у РС одлучивати када ће одлука о том референдуму у РС бити објављена у „Службеном гласнику“ и када то њима одговара.

Савез за промјене оптужио је данас власт у РС и за издају српских националних интереса прихватањем амандамана на Закон о полицији и унутрашњим пословима у РС те су позвали предсједника РС Милорада Додика да не потпише указ о проглашењу овог закона како не би ступио на снагу.

Предсједник ПДП-a Бранислав Бореновић и члан Предсједништва СзП је рекао да све што владајућа коалиција ради око закона о полицији и по питању референдума представљa политичку капитулацију предсједника СНСД Милорада Додика.

„Ово је само једна фарса и представа коју води Милорад Додик и то је покушај да се изађе из нечега што је обавеза владајуће коалиције јер они по уставу морају да иду у референдум који су сами изгласали“, казао је Бореновић.

Он је оцијенио да увођење структуре полицијских службеника на основу пописа становништва из 1991. године представља националну издају српског народа због кога ће у великом броју општина српски полицајци бити у мањини.
Представници владајуће коалиције прихватили су амандмане Клуба Бошњака у Вијећу народа РС на овај закон, који говоре да структура полицијских службеника у полицији РС треба да одражава националну структуру становништва према попису из 1991.године.