СзП: Скандал у МУП-у Републике Српске

Члан Предсједништва Савеза за промјене Миланко Михајилица оцијенио је скандалознoм чињеницу да су припадници Специјалне јединице МУП-а РС учествовали у оружаној пљачки блиндираног возила „Сектор секјуритија“ 22. септрембра, а да за то још увијек нико није одговарао и да о томе власт ћути.

Михајилица каже да би у свакој демократској земљи то било алармантно и не само министар него и влада би поднијели оставку.

Михајилица је рекао да се овакви скандали у МУП-у РС дешавају већ дужи период подсјећајући да су припадници полиције били учесници у трговини дроге и предмет истрага у борби против проституције и трговини људима.

Посебно забрињавајућoм Михајилица је оцијенио чињеницу да су неки од шест ухапшених припадника Специјалне полиције раније били у обезбјеђењу предсједника и премијерке РС Милорада Додика и Жељке Цвијановић, док је један од ухапшених био возач бившег министра полиције Станислава Чађе.

Евидентно је, додаје Михајилица, да постоје организоване криминалне групе које се баве оружаним пљачкама, трговином дроге и људима и било би логично да министар па и цијела влада поднесу оставку.

“Премијерка покушава да минимизира то што се догодила називајући ово хапшење позивом на информативни разговор, а министар полиције Драган Лукач говори да ово што се догодило и не представља озбиљан проблем”, наводи Михајилица, додајући да због овог догађаја неко од челних људи МУП-а мора одговарати.

Он је поставио питање шта се може очекивати од других сектора у МУП-у, када у елитној јединици у коју се улажу милиони марака и чији припадници треба да да буду за примјер имамо овакво стање.

Михајилица каже да је јавна тајна да су појединци из сјене из окружења предсједника РС управљали МУП-ом, подсјећајући да је слична ситуација била у Србији када је “Земунски клан” имао огроман утицај у МУП-у Србије.

Он је рекао да је неопходно да се што прије закаже засједање парламента како би се размотрило стање у МУП-у, с акцентом на безбиједност грађана Републике Српске.