Бр: 01-12/2015.

Дан: 12.12.2015.

 

ПРЕДМЕТ: Сједница Извршног одбора Српске радикалне странке ,

                   одржане 12.12.2015. године у ања Луци,

 

ЗАКЉУЧЦИ:

 

Тачка 1. Актуелна политичка и безбједоносна ситуација у Републици Српској и БиХ

 

 1. 1.       Извршни одбор Српске радикалне странке прихвата усмено излагање Предсједника СРС РС Миланка Михајилице у вези актуелне политичке и безбједоносне стуације у Републици Српској и БиХ,

 

 1. 2.       СРС РС констатује да је у Републици Српској и БиХ дошло до д раматичног погоршања безбједоносне и политичке ситуације, изазваној непрофесионалном и неодговорном активности Тужилаштва и Суда БиХ и акцијом припадника СИПЕ у Новом граду, 10.12.2015. године, приликом које је дошло до хапшења пет лица српске националности под сумњом за почињени ратни злочин. У току акције припадници СИПЕ су извршили претрес Станице полиције Нови град, Општине Нови град и Комуналног предузећа у Новом граду, без најаве МУП РС који ће то објекти бити претресени.

 

 

 1. 3.       СРС РС осуђује овакву акцију, као и низ досадашњих акција, које су имале за циљ хапшења лица српске националности, уз истовремено беспотребну демонстрацију силе, узнемиравања јавности и грађана, те стварања услова и осјећаја небезбједности али и ризика по безбједност грађана и  имовине, продубљавања међунацоналних тензија, те  даљег нарушавања повјерења у исправност, професионалност али и сумњу у добре намјере и тенденциозност оваквог приступа Суда и Тужилаштва БиХ у предметима ратних злочина. Оваква пракса мора престати. Српски представници у заједничким институцијама морају интервенисати и обезбједити адекватну координацију свих агенција за спровођење закона на нивоу БиХ и Републике Српске. МУП Републике Српске и Влада РС морају учинити све за нормализацију и остварење адекватне и на Закону засноване  координације Републике Српске и институција БиХ.

 

 1. 4.       Реакција Владе и Народне скупштине Републике Српске по овој акцији, истог дана, 10.12.2015. године, без консултација са свим парламентарним странкама Савеза за Промјене је исхитрена и довела је Републику Српску у додатне сложене услове, безбједоносне и политичке. Одлука Владе РС и НСРС о прекидању комуникације са Судом и Тужилаштвом БиХ, као и СИП-ом и осталим агенцијама за спровођење закона на нивоу БиХ је исхитрена, неодмјерена и авантуристичка.  По овом питању је морало бити и мора бити консултација између легитимних представника власти Републике Српске али и свих релевантних политичких парламентарних партија у НС РС, представника из Републике Српске у институцијама БиХ али и експерата,  прије свега за политичка, правна и безбједоносна питања.

 

 1. 5.       Позивамо Предсједника Републике Српске да заједно са српским чланом Предсједништва БиХ закаже консултације свих политичких партија у НСРС, Владе РС, делегата из Републике Српске у парламентарној скупштини БиХ и чланова Вијећа министара БиХ са циљем превазилажења ове драматичне ситуације. Републици Српској треба јединство које је прије свих дужан да изражава и обезбјеђује Предсједник Републике Српске.  Републици Српској треба мир, стабилна безбједносна и  политичка ситуација. То је базични и изворни инерес Републике Српске, срба и свих осталих народа и грађана. Нико нема право на индивидуално, исхитрено, непромишљено или намјерно чињење супротног.

 

 1. 6.       Позивамо Владу РС, Тужилаштво РС, Савјет министара БиХ, Суд БиХ, Тужилаштво БиХ, СИПУ, ОБА, а по потреби и друге институције Републике Српске, ФБиХ и БиХ да хитно закажу тематски састанак у вези функционисања Суда БиХ и Тужилаштва БиХ и агенција за спровођење Закона у БиХ, Републици Српској и Федерацији БиХ. Суд БиХ и Тужилаштво морају у потпуности поштовати уставне и законске надлежноси Републике Српске у домену безбједности и формалне и суштинске надлежности Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

 

 1. 7.        Влада Република Српске и представници РС у заједничким институцијама БиХ, по питању активности Тужилаштва и Суда БиХ у предметима ратних злочина морају реализовати  закључаке НС РС од 17.04.2015. године, и Одбора за безбједност НСРС, којима је обезбјеђен пун консензус свих политичких фактора у Републици Српској као и Борачке организације Републике Српске и осталих удружења проистеклих из одбрамбеног-отаџбинског рата.

 

 1. 8.       СРС РС је у потпуности незадовољна са радом Тужилаштва и Суда БиХ по питању ратних злочина. Суд и Тужилаштво БиХ имају намјеру дискриминације над србима и преправљања или писања криве историје. Многобројни су случајеви двоструких аршина, како у Хашком трибуналу, тако и пред Судом БиХ. Посебно случајеви Орић, Ганић и сада Махмуљин, као и непроцесуирање случаја  Дудаковић, Тузланска колона, Добровољачка улица, логори над србима, итд.. Ова намјера мора бити осујећена и прекинута. Мора се обезбједити потпуно јединсто српских политичких представника.

 

 1. 9.       Инсистирамо на интензивном раду Суда и Тужилаштва БиХ на пољу организованог криминала и бескрупулозне народне пљачке. Корупција и организовани криминал морају бити у фокусу ових инститција, као и агенција за спровођење закона у БиХ. Највеће и у јавности представљене афере морају бити истражене и процесуиране као што су Бирач, Бобар, Боска, Павловић, Банка Српске, ИРБ али и низ афера које су нанијеле штету грађанима која се мјери у милијардима конвертибилних марака.

 

 1. 10.    Нисмо задовољни са радом институција Републике Српске по овом питању. Потпуно је невјероватно и неодговорно да нити један од већих случајева корупције и криминала у последњих десет година није процесуиран. Овим је показана потпуна политичка и тајкуско/мафијашка спрега у Републици Српској. Власт мора бити смијењена а криминал и корупција поражени  системском борбом против корупције и криминала са нултом стопом толеранције.

 

 1. 11.    У Републици Српској је на сцени потпуна политичка криза и конфронтација два супростављена блока. Власт је изгубила било какав осјећај за нормалан политички дијалог. Импровизацијом и непоштовањем никога у политичком животу срља у намјерно продубљивање унутрашње кризе у Републици Српској. Волунтаризам, импровизација и конфликтна политика су константа у вишегодишњем приступу вршења  власти. Овај приступ је исказан и по питању Одлуке о референдуму о раду и Тужилаштву Суда БиХ, низа политичких одлука у којима је у потпуности игнорисана политичка позиција Савеза за промјене а што представља око половине бирачког тијела у Републици Српској.

 

 1. 12.    Власт наставља са константном политиком задуживања, неодрживом Економском политиком и буџетом који нема развојни карактер. Нацрти Економске политике и буџета за 2016. годину су наставак овакве политике. Преко четвртине буџета Републике Српске одлази на отплату ранијих кредита, а итовремено се Република Српска задужује у висини четвртине укупног буџета.

 

 1. 13.    Власт нема одговоре на озбиљне економске проблеме. Реали сектор у правом смислу не постоји. Доходовна страна буџета се у структури највећим дијелом  пуни директним и индиректним порезима. Републици Српској пријети економско ропство или крах. Финансијска одрживост се заснива на неповољним задужењима.

 

 1. 14.    Нови Закон о раду на нетранспарентан начин покушава уредити тржиште рада, које је девастирано а радници и мали акционари као жртве транзиције се налазе под даљим ударима, на уштрб њихових права се покушава привидно растеретити и онако преоптерећени послодавци и привредна друштва. Изостао је дијалог, не само социјалних партнера, него и широки политички дијалог.

 

 1. 15.    СРС РС у потпуности подржава све активности Савеза за Промјене у широком спектру политичког дјеловања, те ће као њена чланица и даље активно учествовати и на тај начин давати допринос у стабилизацији политичке и безбједоносне  ситуације у РС и БиХ. Циљ је стабилност Републике Српске, у бебједоносном и политичком смислу, а што је предуслов за економски опоравак  Републике Српске.

Тачка 2. Активности странке у наредном периоду

 1. 1.       Извршни  одбор СРС РС прихвата усмено излагање предсједника СРС РС Миланка Михајилице по питању активности странке у наредном периоду и то: а) по питању припрема за предстојеће локалне изборе; б) по питању Меморандума о сарадњи странака чланица Савеза за промјене.

 

 1. 2.       У функцији припрема за предстојеће локалне изборе предсједник странке и руководство странке су у интензивној комуникацији са представницима сранака чланица Савеза за промјене. У досадашњим разговорма странка је заступала становиште да СзП мора наступити заједно у свим општинама Републике Српске за избор градоначелника и начелника, и да се морају сачинити коалиционе листе и изаћи на изборе са циљем формирања власти у свим општинама.

 

 1. 3.       По питању измјена постојећег Изборног закона Републике Српске, странка  је чланицама СзП представила своје приједлоге и ставове и то: Изборни цензус на изборима за све нивое власти треба да буде 3%; кандидати се налазе на затвореним листама и мандати припадају странкама из које је кандидат номинован; јасно дефинисати услове и начин за расписивање пријевремених избора за све нивое власти у БиХ; дефинисати начин избора бирачких oдбора тако да се онемогући трговина мјестима странака у бирачким одборима, посебно за оне странке које немају страначку организацију на територији ентитета или односног нива власти; дефинисати да се бројање гласова послије локалних избора врши на једном мјесту у свакој општини; на сваком бирачком месту обезбједити видео надзор и провидне бирачке кутије, алтернатива наведеном је увођење електронског гласања; објављивање коначних резултата избора мора бити у року од 7 дана од дана одржавања избора; гласање у одсуству вршити електронским путем; рок за објаву коначних резултата избора је 7 дана од дана одржавања избора; рок за установљавање законодавних тијела је 30 дана од дана објављивања коначних резултата, а 60 дана за Вијеће народа НСРС и Дом народа ПС БиХ; рок за конституисање извршних органа власти је 90 дана од дана објављивања коначних резултата; у условима изостанка формирања законодавних и/или извршних тијела у законском року врше се поновни избори за тај ниво власти; законом дефинисати ко расписује пријевремене изборе.

 

 1. 4.       Извршни одбор даје даје сагласност предсједнику странке и руководству странке за даље разговоре са странкама чланицама Савеза за промјене по питању припрема за предстојеће изборе.

 

 1. 5.       Извршни одбор СРС РС усваја закључак да се сједнице општинских и градских одбора странке одрже у задњој седмици 2015. године са циљем вршења анализе стања за предстојеће локалне изборе и могућностима изласка на изборе у оквиру СзП у свим општинама. Писане закључке са састанака доставити у сједиште странке одмах по одржавању истих.

 

 1. 6.       Извршни одбор СРС РС даје сагласност предсједнику странке и руководству странке  у даљем раду на припреми и потписивању Меморандума о сарадњи странака чланица Савеза за промјене на принципима: јачања организационе структуре Савеза за промјене; дефинисања заједничких политика; формулисања заједничке комуникационе стратегије; сарадње парламентарних клубова у Народнодној скупштини Републике Српске; сарадњи и усаглашеном дјеловању СзП у Парламентарној скупштини БиХ и заједничким институцијама БиХ; раду на мјерама у циљу формулисања приједлога економске и социјалне стабилизације у Републици Српској и БиХ; раду на питањима борбе против корупције и криминала;   заједничког наступа СзП на локалним изборима за избор гадоначелника и начелника и сарадње ради формирања власти у свим општинама.

 

Тачка 3. Измjене и дoпуне Статута Српске Радикалне Странке Републике Српске

 

 1. 1.       Извршни одбор СРС РС усваја приједлог Статутарне комисије СРС РС за измјену и допуну Статута СРС РС, и то: члан 5. став 3., мијења се и гласи: „Грб Странке је,  на тамно плавој подлози,  двоглави сребрени орао, златно оружан и истих таких језика и ногу, са црвеним штитом на грудима на којем је сребрени крст између таква четири сребрена оцила бридовима окренутих ка вертикалној греди крста. Двоглави сребрени орао је крунисан златном круном. Изнад круне је бијелим штампаним словима исписано СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Лого странке је скраћеница СРС бијеле боје и РС црвене боје, која се налази на подлози тамно плаве боје а између црвене и бијеле пруге; члан 5. став 4., мијења се и гласи: „Застава Странке је тамно плаве боје, правоуглог облика и са грбом на лијевој страни. Десно у висини круне је бијелим штампаним словима исписано СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Десно у доњем нивоу  грба се између црвене и бијеле пруге налази лого, скраћеница СРС бијеле боје и РС црвене боје.“

 

                                                                                                                                                                            ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР

 

                                                                                                                                                                         Др Дарко Матијашевић, с.р.