СРС РС: Због поскупљења струје Влада РС мора поднијети оставку

 

Честитка“  коју је актуелна власт у Републици Српској, поводом 100 дана од избора Владе, на чијем је формално челу Жељка Цвијановић, упутила грађанима и привреди у виду поскупљења електричне енергије, је дрзак и безобразан удар на ионако угрожену егзистенцију опљачканог народа.

Уколико се намјере  режима Милорада Додика, о поскупљену струје остваре, а да ће тако бити потврђује и одлука Регулаторне комисије за енергетику РС о покретању тарифног поступка,  грађани ће већ од јуна плаћати 9 одсто скупљу електричну енергију.  Јасно је, да ће се преко леђа грађана пребити и најављено поскупљење електричне енергије привреди до чак 19 одсто,  јер ће  то неминовно изазвати и раст цијена свакодневних животних потреба становништва.  Поскупљењем струје привреди у воду падају сва обећања власти о растерећењу привреде, као и сва друга обећања о бољем и лакшем животу грађана Републике Српске.

Када би занемарили и све друге немјерљиве штете Републици Српској и њеним грађанима и сва неиспуњена обећања ове власти, онда би и ово безобзирно поскупљење струје био довољан разлог да овакава Влада одмах поднесе оставку.

Разлог зато је,  између осталог и чињеница да се запошљавање по партијској линији  владјућих партија  прије и послије избора, као и бројни сумњиви и често неоправдани уговори и трошкови у систему Електропривреде РС, сада покушавају покрити из џепа грађана поскупљењем електричне енергије.  На овај начин режим у РС кажњава све грђане па и оне који су му, заведени великим и никада испуњеним обећањима, на последњим општим изборима дали свој глас.

Оваква извршна власт мора да оде јер је, између осталог, и врло упитна, на сумњив начин обезбијеђена скупштинска већина које је подржава у Народној скупштини Републике Српске.

Подсјећамо да осим оних посланика  чија је подршка била предмет трговине у чувеној афери „два папка“, у тој већини сједе и они који ван скупштине изражавају незадовољство оваквом Владом.

Међу њима је чак и посланик који је недавно  Владу прозвао да доноси незаконита и неуставна рјешења.

Српска радикална странка Републике Српске и овај пут позива незадовољне чланове скупштинеске већине и незадовољне функционере странка које чине ту већину да своје незадовољство према оваквој Влади, исказано на другим мјестима, искажу и у Народној скупштини Републике Српске и ускрате своје повјерење извршној власти, чији сваки нови дан владавине значи нову штету за Републику Српску.

Зато и због чињенице да ова Влада у  стотину дана од свог формирања није ријешила ниједан од крупних проблема, што од нестручног и некомпетентног кабинета Жељке Цвијановић није било ни за очекивати, имамо ситуацију да смо умјесто најављиваних реформи у претходном периоду били свједоци ескалације старих афера актуелне власти. Довољно је само поменути случај бјекства Додиковог блиског пијатеља и како га је сам називао „угледног привредника“ Миле Радишића испред носа надлажним органима који су га требали спровести на издржавање затворске казен, или ескалацију афере око приватизације  бањалучке робне куће „Боска“, око које се у јавности открива све више криминалних детаља, док Извршна Власт ћути и покушава пласирати траги-комичну причу о томе како је уговор о тој спорној приватизацији негдје загубљен.

Оно што се оваквој Влади „мора признати“, јесте чињеница да није повукла, ни један озбиљан потез којим би грађани Републике Српске, с разлогом могли бити задовољни.

Ова погубна истина,  се нажалост,  не може побити ни  узалудним покушајима  којим се из режимске кухиње преко режимских медије покушава креирати нека другачија слика од оне која осликава положај свих категорија друштва у Републици Српској осим групе власти блиских појединаца.

У ту групу спадају и режимски послушници који се покушавају представити као представници појединих социјалних категорија. Али слика на терену је другачија: Јер ако је добор Ради Ракуљу, предсједниуку Удружења пензионера, или Илији Стеванчевићу, посланику који је показао да страначки дрес  и политичко увјерење имају цијену, то не значи да је добро пензионерима у Републици Српској. Ако је добро Борку Ђурићу, првом човјеку Привредне Коморе РС, не значи да привредници и готово уништена, привреда имају икакав разлог за задовољство. Ако разлога за зодовољство имају поједине синдикалне вође, тешко да од тог задовољства користи могу имати радници које ови наводно предстваљају.

Због тога сматрамо да је  најважнија реформа, која би користила свим грађанима и која би била предуслов свим другим реформама у Републици Српској одлазак овакве власти са политичке сцене и опсежна истрага о бројним аферама које је иза себе има.

 

 

 

Информативна служба СРС РС