Михајилица: Додик је главни генератор проблема

Српска радикална странка Републике Српске најоштрије осуђује понашање Милорада Додика предсједника Републике Српске, који је на најпримитивнији начин вријеђао новинарку „Ослобођања“ Гордану Катану.

„Предсједник Републике својим скандалозним понашањем, изјавама, примитивним вријеђањем и односом према новинарима, по ко зна који пут је показао да није достојан обављања функције предсједника. За сваку осуду је његово понашање којим на примитиван, вулгаран начин не примјерен предсједнику вријеђа било којег новинара или медиј. Нажалост код нас је постало пракса да се предсједник Републике иживљава на својим неистомишљеницима“, рекао је Миланко Михајилица, предсједник Српске радикалне странке Републике Српске (СРС РС).

Михајилица је на конференцији за новинаре подсјетио да ово није први овакав испад Милорада Додика. Он је оцијени и да Република Српска никада није имала подјељенију политичку сцену, још од времена владавине коалиције „Слога“, нити је кад, у задњих десет година, била у тежој позицији него што је данас. Одговорност за дубоку подијељеност у друштву, како је речено, у првом реду сноси власт, односно предсједник РС, Влада и владајуће политичке странке.

„Желим да подсјетим да по уставу Републике Српске, предсједник Републике изражава јединство народа и јединство Републике Српске. Ми нажалост имамо сасвим супротну ситуацију, да нам је предсједник Републике главни генератор и извор турбуленција, рекао је Михајилица.

Он је мишљења да Републику Српску очекује најтежа година и да „такво дјеловање предсједника Републике и Владе Српске, њихово понашање, чињење и нечињење, води ка дубокој и озбиљној политичкој конфронтацији у Српској са озбиљним политичким и другим посљедицама“.

Подсјетивши да се ове године обиљежава 20 година од потписивања Дејтонског споразума, Михајилица је рекао да већ постоје и долазе одређене иницијативе за измјеном тог споразума.

„Уз то, само нам у Српској треба још дубока политичка подијељеност како би наши политички противници реализовали своје циљеве“, оцијенио је он.

Михајилица сматра да би у Српској, у најскорије вријеме, требало донијети закон о предсједнику Републике, који би, како је рекао, уз уставна овлаштења, прописивао и могућност и начин његовог опозива.

Михајилица се осврнуо и на понашање надлежних институција које су својим „чињењем или нечињењем“ омогућиле бјекство Миле Радишића, властима блиског тајкуна из Републике Српске у Србију.

„Морам да кажем и не може да прође неопажено понашање институција Републике Српске које су омогућиле да правоснажно осуђени Миле Радишић не само не издржава казну затвора него су учествовале у томе или својим нечињењем омогућиле да побјегне из Републике Српске“, рекао је Михајилица, наводећи да је „то само један од скандала или догађаја који веома штете Републици Српској“.

Он је истакао и да је симптоматично то, што они који су се обогатили на незаконит начин у РС, а ради се о људима блиским предсједнику СНСД-а, своје уточиште налазе у Београду.

„Ја желим да поручим свима који мисле да ће уточиште наћи ван Републике Српске, да ће доћи, прије или касније, вријеме када ће власти Републике Српске морати да у складу са Уставом и законима проведу темељите истраге и утврде одговорност таквих људи“, рекао је Михајилица.

Говорећи о афери у којој је нестао уговор о спорној приватизацији бањалучке робне куће „Боска“, он је истакао да је индикативно то што је, када је „нестали“ уговор потписан, садашњи предсједник Републике Српске, Милорад Додик био предсједник Владе, а Предраг Глухаковић ресорни министар трговине и туризма, на истој функцији на којој се и сада налази и да би то у свкаој озбиљној правној држави био предмет озбиљне истраге.

Михајилица је новинарима говорио и о, како је рекао, неспремности владајућих странка у РС да прихвате чињеницу да неће бити у власти на нивоу БиХ. Њихов однос према тој чињеници могао би највише да штети Републици Српској. У том контексту могла би се посматрати и одлука да делегати СНСД-а и ДНС-а не присуствују сједницама Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

„Проблеми у функционисању институција БиХ, о којима Републике Српска има основа да искаже своје незадовољство, као што је рад правосудних институција Босне и Херцеговине се рјешава на другачији начин, а не конфронтацијом са другим политичким блоком у Републици Српској“, истакао је Михајилица.

Истичући да се „на власт не долази под сваку цијену, нити се на њој остаје под сваку цијену“, Михајилица је упозориоВладу и Министарство унутрашњих послова РС, да не смију учествовати у покушају насилног преузимања власти у локалним заједницама. Он је истакао да се сценарио преузиомања локалне власти насилним путем уз употребу полиције који смо већ гледали у Кнежеву, очито сада припрема и у Градишци. На то указује то што је у „Службеном гласнику“ на сумњив начин печат Општине проглашен неважећим иако и начелник те Општине и предсједник Скупштине општине кажу да печат постоји и само траже да примопредаја дужности буде извршена у складу са Законом.

Говорећи о незадовољству унутар владјућих странака које све чешће изалази у јавност, Михајилица је рекао да владајуће странке или поједини високи функционери владајућих странака који покушавају да „глуме опозицију“, не треба да забораве да су годинама подржавали власт која нас је довела у овакву ситуацију.

„ Они су гласали за ову Владу прије два и по мјесеца. Ако се не слажу са политиком странке, ако се не слажу са политиком Владе, имају два избора. Један је да јавно о томе проговоре и покушају неке ствари да ријеше, ако је могуће, а ми тврдимо да није могуће, а то и они сами знају или с друге стране да ускрате подршку оваквој власти“, рекао је Михајилица. Он је незадовољне функционере владајућих странка који своје незадовољство твитују“ позвао да то незадовољство искажу у Народној скупштини тако што ће ускратити подршку актуелној власти , да буду храбри и покажу шта је у питању: „или храброст или лицемјерје“.

„Ми из СРС РС изражавамо спремност да у том правцу сарађујемо, са свима њима, без обзира што су били учесници власти једно вријеме, под претпоставком да су одлучни у томе или смо спремни да у потпуности демистификујемо такву врсту понашања. То може довести до прекомпоновања власту у РС. Ако су незадовољни овом Владом ми их позивамо да заједно донесемо одлуку о неповјерењу овој Влади РС, истако је Михајилица.

 

Инфо СРС РС/агенције