СРС РС: До краја истражити Чаушевићеве наводе о криминалу у УИО

 

Српска радикална странка Републике Српске (СРС РС)  није задовољна радом правосудних институција у БиХ, посебно када је ријеч о случајевима ратних злочина, организованог криминала и тероризма, изјавио је предсједник ове странке Миланко Михајилица.

Михајилица је рекао да СРС Републике Српске тражи да се афера „Пандора“, у оквиру које је ухапшено 54 особе, међу којима и бивши директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Кемал Чаушевић, доведе до краја да би могли да буду саслушани сви који су директно или индиректно везани за криминал у Управи.

„Оптужница тешка око двије милијарде КМ и исказ Чаушевића је само дио организованог криминала у БиХ. Питамо да ли постоји спрега политичких кругова и правосудних институција у БиХ да се не ради на најсложенијим предметима из области организованог криминала“, рекао је Михајилица на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Коментаришући најаву да би Велика Британија, САД и Холандија могле Савјету безбједности УН упутити нову резолуцију у којој се изричито тражи да 11. јул буде проглашен „међународним даном помена на жртве геноцида у Сребреници, као и да се у образовни систем БиХ и других земаља уврсти градиво које ће злочине окарактерисати као геноцид“, Михајилица је рекао да Холандија вјероватно покушава да се искупи за своју неспособност да спријечи догађаје у Сребреници, али да постоји и снажно лобирање муслиманских политичких фактора и невладиног сектора.

„Ово питање је доста осјетљиво и тражи ангажовање Републике Српске и њених институција да објасни УН о чему је ријеч. Ово може допринијети само додатним подјелама унутар БиХ. Нема дилеме да ће муслимански политички фактори учинити све да издејствују овакву резолуцију“, сматра Михајилица.

Коментаришући актуелну политичку ситуацију у Градишци, Михајилица је рекао да је то „једна врста политичког скандала изазваног политичком корупцијом“, те да МУП Српске треба да ради свој посао искључиво у складу са законом, као и да никакве иницијативе да се насилно преузима власт нису прихватљиве.

Генерални секретар СРС Републике Српске Дарко Матијашевић сматра да је потребно донијети измјене и допуне у Закону о оружју и муницији посебно када је ријеч о регистрацији, смањењу таксе и љекарским увјерењима.

„Масовно долази до тога да се ловачко оружје не пријављује, да се дозволе за ловачко наоружање не продужавају, посебно лично наоружање гдје су таксе око 200 КМ по појединцу које морају да се обнављају, плус љекарски прегледи. Долази до појава да се чак оружје и препродаје што ствара неколико безбједносних проблема“, рекао је Матијашевић.

Он је изјавио да није адекватна предложена диференцирана стопа ПДВ од 10 и 20 одсто, те да је потребно увести нулту стопу ПДВ на основне животне намирнице и производе за дјецу, а 22 одсто на луксузну робу.

Члан Главног одбора СРС Републике Српске Драган Милановић изјавио је да се ова странка противи најавама за поскупљење електричне енергије у Српској, јер би то, прије свега, био додатни удар на кућни буџет најсиромашнијих слојева становништва.

 

СРНА/Инфо СРС РС