Михајилица: Треба нам Српски народни сабор

 

Српска радикална странка покренула је иницијативу за успостављање Српског народног сабора којим Срби у РС треба да дефинишу стратешке националне, политичке и економске циљеве у наредном периоду, најавио је предсједник ове странке Миланко Михајилица.

 

„Српски народни сабор, који би окупио све политичке факторе, академску заједницу, научне, културне и црквене кругове имао би задатак да дефинише политике које ће наредних година бити обавезујуће за све политичке факторе у Српској, без обзира ко ће у том тренутку бити на власти“, рекао је Михајилица на конференцији за новинаре у Бањалуци.

 

Он је рекао да успостављање српског народног сабора није одговор на недавно усвојену декларацију Хрватског народног сабора у Мостару /којом се тражи реорганизација БиХ/, већ је неопходно због тога што су Срби ушли и у 21. вијек „лутају и не знајући у суштини шта желе“.

 

Михајилица је нагласио да је за српски народ и Републику Српску апсолутно неприхватљива декларација Хрватског народног сабора, којом се директно подрива Дејтонски мировни споразум, те устави Републике Српске и БиХ.

 

Он је рекао да СРС Републике Српске тражи од Владе Републике Српске, Савјета министара БиХ, члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, српских посланика у парламенту БиХ да, у складу са Дејтонским мировним споразумом, буде јасно дефинисано питање границе Републике Српске, те да се питање граничних спорова БиХ са Црном Гором, Србијом и Хрватском рјешава у пакету, а не парцијално као што је случај са Суторином.

 

Михајилица је рекао и да је неприхватљиво истицање ратних застава такозване Армије БиХ на свечаној академији у парламенту БиХ, поводом прослављања 1. марта, јер то, у суштини, говори о томе колико је БиХ подијељена без обзира колико се сви труде да се то умањи.

 

У Федерацији БиХ се 1. март обиљежава као „дан независности“, док Срби у БиХ овај датум доживљавају као дан када је 1992. године на референдуму донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса. На тај дан 1992. године је и испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић, те спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

Агенције