Декларација о борби против организованог криминала

Крајње забринути моралним суновратом и степеном корумпираности у свим друштвеним сферама, Свјесни неопходности јачања инструмената правне државе и поштивања Устава и закона, Потпуно посвећени процесу изградње повјерења  у  институције  система, У складу са освећењем сопствене политичке одговорности, позивајући се на Члан 17. Статута Српске радикалне странке Републике Српске, Скупштина странке дана 27.12.2009. год. у Бањалуци, доноси :

ДЕКЛАРАЦИЈУ О БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА

1.   Српска радикална странка Републике Српске са најдубљом забринутошћу констатује да је у протекле четири године дошло до потуног урушавања моралних вриједности, а корупција је уведена као основни инструмент и стандард у функционисању власти и друштва у цјелини. Разорно дејство и последице корупције и криминала, организованог са највишег нивоа власти, у потпуности су девалвирали знање, стручност, способност, честитост и,  умјесто тих критерија, уведена су два друга – мито и политичка подобност. Такав тренд раста корупције довео је БиХ, према званичним оцјенама, на позицију најкорумпиранијег друштва у региону. На тај начин, актуелни режим у Републици Српској у празној политичкој реторици велича европске стандарде, а привреду, грађане и друштво у цјелини гура ка афричким стандардима. Ако је организовани криминал и корупција рак рана сваког друштва онда је Република Српска дубоко захваћена метастазама и нема више времена за одлагање хирушке интервенције. У супротном, пријети нам опасност да кроз моралну деградацију организовани криминал разори прво институције система, а на крају и друштво у цјелини.

2.  Упркос свим реформама, проведеним у области правосуђа и унутрашњих послова, није постигнут основни циљ – деполитизација судова, тужилаштава и истражних органа. Ове институција, мада најистуреније и по надлежности директно везане за спречавање организованог криминала и корупције, нису учиниле ништа на запријечавању криминализације друштва. Њихов основни посао је био, а јесте и данас, да континуирано доказују да се пљачка и криминал у Републици Српској не исплате. Умјесто тога, у јавности настоји превладати покушај амнестије оних који су енормно богаство стекли на незаконит начин, квалчификујући носиоце криминалних радњи као способне бизнисмене, чиме се жели наметнути опште увјерење да са таквим стањем ствари друштво треба да се  помири. Иако у Републици Српској постоји чак и институција Специјалног тужилаштва за борбу против организованог криминала, ништа није урађено чиме би се могао оправдати такав назив те институције. Српска радикална странка Републике Српске одлучно ће тражити да се сви носиоци функција у правосудним институцијама, који су својим нечињењем доприњели оваквом стању, уклоне са тих позиција, да се обезбиједи потпуна аутономност и независност судске власти те да те институције уживају апсолутну заштиту и подршку неопходну у борби против организованог криминала.

3. Пасивност, неспособност и политички утицај владајућих странака и извршне власти Републике Српске на рад правосудних институција у Републици Српској неминовно је за посљедицу имало да се на нивоу БиХ организују кровне институције у области правосуђа. Српска радикална странка Републике Српске сматра неприхватљивим успостављање Врховног суда БиХ, јер је то чин безпотребног компликовања правосудног система и покушај да се надлежности правосудних институција ентитета пренесу и централизују у Сарајеву. Потпуно смо увјерени да овакве иницијативе не воде ефикасној држави, већ гомилању и онако скупе и огромне бирократске администрације у БиХ, те стварају претпоставке за недопустив утицај међународног и домаћих политичких фактора из Сарајева на рад, подизања оптужница и изрицања пресуда од стране правосудних институција БиХ, а посебно у оделењима за ратне злочине Тужилаштва и Суда БиХ . За Српску радикалну странку Републике Српске није прихватљиво било какво учешће страних тужилаца и судија у правосудним институцијама на било којем нивоу, укључујући и Уставни суд БиХ.

4.   Српска радикална странка Републике Српске неће одустати од ревизије приватизације, јер је приватизација управо дала амбијенталне предпоставке за процват корупције и криминала. У том контексту неопходно је независне комисије која ће уз помоћ стручних агенција преиспитати све случајеве настале током процеса приватизације и на основу тих доказа истражених правосудних органа треба да ставе, једном за свагда, тачку на све криминално што су у том процесу дешавало и упоредо са тим неопходно је усвојити Закон о одузимању незаконито стечене имовине.

5.   Српска радикална странка Републике Српске ће учинити све да се створе  законски оквири за безкомпромисну борбу против организованог криминала. Наш став је да та врста злочина не може застарјети јер је она у својој суштини усмјерена против народа и друштва у цјелини. Кроз тај законски оквир треба афирмисати и такву казнену политику која ће суштински показати да се бављење криминалом у Републици Српској не исплати, а истовремено дјеловати превентивно као инструмент одвраћања од организованих покушаја пљачке јавних добара, Само системским мјерама, ефикасним институцијама и јасном стратегијом, можемо запријечити даље пустошење друштва и сиромашење грађана и, што је једнако важно, вратити повјерење народу у институције система и показати да, ако је у питању кршење закона, у Републици Српској нема недодирљивих.

Бања Лука, 27.12.2009. год